Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πoπ αρτ



Cap de Barcelona (La Cara de Barcelona) 1991-1992
Barcelona, Catalonia, Spain
Υλικά: Mπετόν, Κεραμεική
Διαστάσεις: 19,5m x 14m x 18cm

Πηγή: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Cara_de_Barcelona_-_001.jpg


Roy Lichtenstein

Ο Roy Lichtenstein (Ρόι Λίχτενσταϊν) (Νέα Υόρκη, 27 Οκτωβρίου 1923 - Νέα Υόρκη, 29 Σεπτεμβρίου 1997) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης της Ποπ Αρτ. Είναι γνωστός για το στυλ ζωγραφικής του, που μοιάζει πολύ με σχεδιασμό κόμικς. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης.  (Πηγή: Βικιπαίδεια)
Οι καλλιτέχνες τής ποπ γκρέμισαν τα τείχη που χώριζαν τις «καλές» από τις «ταπεινές» τέχνες, την «αιωνιότητα» των μεν από το «εφήμερο» των δε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα του Αμερικανού Ρόι Λίχτενσταϊν (1923-1977), που, σύμφωνα με τους κριτικούς, «κατάφερε να συντήξει στοιχεία της λαϊκής και της υψηλής κουλτούρας, εξαλείφοντας τα σύνορα ανάμεσά τους».
Ο Ρόι Λίχτενσταϊν οφείλει τη φήμη του (και τη διάκρισή του από άλλους ομότεχνούς του) στο γεγονός ότι αποτύπωσε στους καμβάδες του αποκλειστικά και μόνο καρεδάκια των κόμικς, αποκομμένα από το φυσικό τους περιβάλλον, τις σελίδες, χωρίς το πριν και το μετά της εικονογραφημένης αφήγησης. Μεγεθυσμένα στο εμβαδόν μεγάλων πινάκων, αποτέλεσαν το εικαστικό Ι.D. του Λίχτενσταϊν. Χάρη σε αυτόν, ο γραφισμός των κόμικς προβιβάστηκε σε παγκόσμια τέχνη. Και αυτό, σε μια εποχή ('60ς) που θεωρούνταν -ακόμα- εκφράσεις φτηνού γούστου.
(Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=211564)

 https://docs.google.com/document/d/1uMEyhd_yREi3y1MCeZYTH7S226l_9EEBobsy2OrN7Xo/edit
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου